nú met € 125,00 korting! (2024)

Energietarieven

Je wilt natuurlijk de laagste tarieven voor gas en stroom, want zo houd je meer over voor andere leuke dingen in je leven. Bij het afsluiten van een energiecontract kom je voor een aantal keuzes te staan. Kies je bijvoorbeeld voor een vast- of variabel tarief en krijg je een enkeltarief of dubbeltarief geleverd? Hieronder geven wij je graag meer informatie over onze energietarieven.

Goedkope energieBij ons kies je altijd voor goedkope gas en stroom. Daarnaast leveren wij 100% Nederlandse groene stroom. Kiezen voor energie van UnitedConsumers is dus goed voor het milieu én je portemonnee.

Energiecontract afsluiten

TermijnbedragTijdens het aanvragen van je energiecontract krijg je een termijnbedrag op basis van het (te verwachten) energieverbruik in combinatie met het product (stroom en/of gas). Van tevoren weet je natuurlijk nog niet exact hoeveel energie je over het gehele jaar gaat verbruiken. In de zomer verbruik je over het algemeen al minder energie dan in de winter. Omdat je nooit precies weet hoeveel energie je gaat verbruiken, wordt het termijnbedrag ook wel een voorschotbedrag genoemd.

Aan het einde van het jaar ontvang je een jaarrekening waarop je voorschotbedrag verrekend wordt met de kosten voor je daadwerkelijke energieverbruik. Heb je minder energie verbruikt dan verwacht? Dan ontvang je geld terug. Heb je meer energie verbruikt dan verwacht? Dan moet je bijbetalen op je jaarrekening.

Goed om te weten: je kunt je termijnbedrag voor energie het hele jaar door aanpassen op basis van je verbruik. Zo weet je zeker dat je niet te veel of te weinig betaalt voor je energie.

Bereken mijn termijnbedrag voor energie

Enkeltarief of dubbeltariefBij het afsluiten van een energiecontract wordt er een keuze tussen het enkeltarief en dubbeltarief gemaakt. Iedereen met een stroomaansluiting heeft een enkele of dubbele meter in de meterkast. Het verschil tussen een dubbele of enkele meter is dat een enkele meter één telwerk heeft en een dubbele meter voorzien is van twee telwerken.

EnkeltariefHet enkeltarief houdt in dat je altijd hetzelfde tarief betaalt voor je energie. Hierbij maakt het niet uit of je stroom overdag, 's nachts of in het weekend gebruikt. Het enkeltarief krijg je standaard geleverd als je een stroomaansluiting met één telwerk heeft.

DubbeltariefHet dubbeltarief werkt anders. Je betaalt overdag een dagtarief (piektarief) en in de avond, nacht en in het weekend betaal jeeen nachttarief (daltarief). Het dubbeltarief bestaat zoals gezegd uit twee delen. Het dagtarief geldt overdag tussen 7.00 en 23.00 uur. Het nachttarief geldt tussen 23.00 uur en 07.00 uur.

Enkel in Noord-Brabant, Limburg en enkele speciale gemeenten zijn de tijden anders en geldt het dagtarief van 7.00 tot 21.00 uur en het nachttarief van 21.00 tot 07.00 uur. Het dubbeltarief ontvang je automatisch bij een stroomaansluiting met twee telwerken (een dubbele meter) of als je een slimme meter in je woning hebt.

Als je een stroomaansluiting met twee telwerken heeft, dan ontvang je standaard het dubbeltarief. Je kunt er tijdens het afsluiten van je energiecontract wel voor kiezen om het enkeltarief te ontvangen indien gewenst. Bij een stroomaansluiting met één telwerk heb je enkel de mogelijkheid om het enkeltarief af te sluiten.

Energie aanvragen

Vaste en variabele energietarievenEnergie afsluiten betekent een keuze maken tussen een vast of variabel tarief voor gas en stroom.

Vast energietariefDe vaste energietarieven liggen gedurende het energiecontract vast en veranderen niet. Je betaalt dus gedurende de gehele contractperiode hetzelfde tarief per verbruikt kWh stroom en m3 gas.Met vaste energietarieven weet je precies waar je aan toe bent.

Vast energiecontract afsluiten

Variabel energietariefEen variabel energietarief kan vier keer per jaar wijzigen: op 1 januari, 1 april, 1 juli en op 1 oktober. Op deze momenten kunnen de energietarieven dus stijgen of dalen. Dit betekent dat je of een duurder energietarief krijgt of er juist een goedkoper energietarief voor je gaat gelden.

Opbouw energierekeningDe energierekening bestaat uit een aantal kostenposten. Denk aan leveringskosten, netbeheerkosten, belastingen, toeslagen en een terugleververgoeding (bij zonnepanelen).

LeveringskostenRuim 40% van je energierekening bestaat uit leveringskosten. De leveringskosten omvatten de kosten voor gas en stroom en bestaan uit vaste leveringskosten en variabele leveringskosten. De vaste leveringskosten betaal je voor de levering van stroom en/of gas. De variabele leveringskosten betaal je per verbruikte kWh stroom en m3 gas. De variabele leveringskosten hangen af van je energieverbruik. Je kunt je energierekening dus verlagen door op je energieverbruik te letten.

NetbeheerkostenOngeveer 20% van je energierekening bestaat uit netbeheerkosten. Deze kosten betaal je aan de netbeheerder voor het transport van gas en stroom. Denk hierbij aan de kosten voor het onderhouden van het energienet, de kosten voor je aansluiting op het energienet en de huur van de (slimme) meter in je meterkast. Je netbeheerder kun je niet kiezen en is regioafhankelijk.

Belastingen en toeslagenDe overige kosten op je energierekening bestaan uit belastingen en toeslagen. Denk hierbij aan de energiebelasting, vermindering energiebelasting en btw.

Teruglevering zonnepanelenHeb je zonnepanelen? Dan kun je opgewekte stroom terugleveren aan het energienet. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Op je energierekening vind je het aantal kWh's terug dat je hebt opgewekt en de hoogte van de terugleververgoeding die je hiervoor krijgt. Heb je wel zonnepanelen, maar verbruik je zelf alle stroom die je opwekt?Dan is de salderingsregeling niet op jou van toepassing.

nú met € 125,00 korting! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated:

Views: 6256

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.