St. Franciscus (Groningen) | Scholen op de kaart (2024)

Star Numanstraat 52 9714 JS Groningen

  • St. Franciscus (Groningen) | Scholen op de kaart (1)
  • St. Franciscus (Groningen) | Scholen op de kaart (2)
  • St. Franciscus (Groningen) | Scholen op de kaart (3)
  • St. Franciscus (Groningen) | Scholen op de kaart (4)
  • St. Franciscus (Groningen) | Scholen op de kaart (5)
  • Basisonderwijs
  • 227 leerlingen
  • Download de Schoolgids

In het kort

Toelichting van de school

Wij heten u graag van harte welkom op de St. Franciscus, een kleine school met een hecht team dat oog heeft voor iedere leerling.

Onze school is"Gewoon bijzonder, bijzonder gewoon!"Dit ziet u terug in de gezamenlijke activiteiten, projecten en vieringen. Dit zorgt voor verbinding tussen leerlingen, leerkrachten en ouders. Met elkaar zorgen wij voor een zo optimaal mogelijke ontwikkeling van uw kind.

“Op een prachtige plekken in de Korrewegwijk, geven leerlingen, ouders, schoolteam en bestuur gestalte aan een kleine gezellige school, de St. Franciscus. Soms kun je er een speld horen vallen, soms is het er een drukte van belang. Maar altijd is het een plek waar we ons thuis kunnen voelen en waar we met z’n allen onze uiterste best doen om goed onderwijs te realiseren".

Missie en visie

  • Wat is de missie en visie van deze school?

    Onze school is een katholieke basisschool voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Wij hanteren het leerstofjaarklassensysteem, met veel aandacht voor het individuele kind (passend onderwijs). Onze school staat open voor alle kinderen die aangemeld worden door hun ouders/verzorgers (tenzij het schoolondersteuningsprofiel verheldert dat wij een kind de juiste ondersteuning c.q. het juiste onderwijs niet kunnen bieden). Het is ons doel onze kinderen cognitief en sociaal te ontwikkelen, zodat ze kunnen doorstromen naar een passende vorm van vervolgonderwijs. Gelet op het eerste vinden we met name de vakken Taal en Rekenen van belang, en gezien het tweede besteden we veel aandacht aan het (mede) opvoeden van de leerlingen tot volwaardige en respectvolle burgers. Naast kennisoverdracht besteden we veel aandacht aan burgerschap, de culturele, creatieve en lichamelijke ontwikkeling van de leerlingen.

    Onze missie
    De St. Franciscus wil haar kinderen de mogelijkheid bieden het beste uit zichzelf te halen en zich persoonlijk te ontwikkelen. Een katholieke levenshouding vormt de grondslag voor ons doen en laten op school. Een levenshouding waarin onderling respect, waardering, samenwerking, verdraagzaamheid en zorg voor elkaar en voor onze omgeving de basis vormen.

    Onze slogan "Gewoon bijzonder, bijzonder gewoon".

  • Op welke manier geeft deze school invulling aan de identiteit?

    Onze identiteit
    Onze school is een katholieke basisschool. De school is een kleine gemeenschap en onderscheidt zich door een eigentijds katholiek christelijke levenshouding. Wij zien de school als een plaats waar de leerlingen zich emotioneel, creatief en cognitief kunnen ontwikkelen en waar ze sociale, culturele en lichamelijke vaardigheden kunnen verwerven. Om goed te kunnen ontwikkelen willen we dat ieder kind zich op school veilig voelt en dat ieder kind wordt gezien. Daarom besteden we veel aandacht aan het op een goede wijze met elkaar omgaan en leren we de kinderen respect te hebben voor de mening, visie en het geloof van anderen. We zien een sterke relatie tussen levensbeschouwelijke vorming, sociaal-emotionele ontwikkeling en burgerschap. Hoe St. Franciscus vormgeeft aan deze brede ontwikkeling willen we hieronder nader beschrijven door te spreken overlevensbeschouwing ontwikkelen, gemeenschap vormen, zorg hebben voor elkaarenvieren.

    Levensbeschouwing ontwikkelen
    Wij vinden het belangrijk dat kinderen ontdekken hoe de samenleving in elkaar zit, wat onderliggende waarden zijn en waar die vandaan komen. Onze school is katholiek omdat wij deze kennis doorgeven en de onderliggende waarden ervaarbaar maken, namelijk een levenshouding waarin onderling respect, samenwerking, verdraagzaamheid en zorg voor elkaar en voor onze omgeving de basis vormen. St. Franciscus gebruikt voor levensbeschouwelijke ontwikkeling de methode Trefwoord. Alle leerkrachten zetten Trefwoord in en hebben daarbij ruimte om eigen accenten en werkvormen te kiezen zodat er samenhang is met andere vakken, zoals geschiedenis, aardrijkskunde en sociaal-emotionele vorming. De leerkracht maakt de keuze om het bijbelverhaal uit Trefwoord of uit de kinderbijbel voor te lezen.

    Gemeenschap vormen
    De rode draad in ons onderwijs is het 'samen doen’: samen feest vieren, samen zorg dragen, samen leren en samen zijn. Het voordeel van een kleine school is dat iedereen elkaar gemakkelijk leert kennen. Je hebt elkaar nodig om dingen van de grond te krijgen. Er is een actieve ouderraad, een betrokken medezeggenschapsraad en elke groep heeft klassenouders. Ouders zijn bereid om mee te denken en te helpen bij schoolse activiteiten. Het team en ouders zijn samen de drijvende kracht achter allerlei schoolfeesten. Ook leerlingen dragen hun steentje bij. Zo helpen de kinderen van de hogere groepen bij het lezen en rekenen in de lagere groepen (tutorlezen en -rekenen).We vinden dat ieder kind recht heeft op een fijne schooltijd. Daarom gebruiken we, naast de methode voor levensbeschouwelijke ontwikkeling, in alle groepen de methode KiVa. Deze methode is gericht op positieve groepsvorming en het verbeteren van de sociale veiligheid. Binnen KiVa ligt de nadruk op de groep als geheel. We hechten waarde aan contact met de katholieke kerk in de stad. Daarom brengen alle groepen minimaal één keer per jaar een bezoek aan de St. Franciscuskerk.

    Zorg hebben voor elkaar
    Binnen de St. Franciscus wordt dit aspect op verschillende manieren vormgegeven. Er wordt zorg gedragen voor de leerlingen, het team, de ouders, hun familie en de wereld om ons heen. Als er iets speelt bij een kind of zijn familie, dan hebben we daar extra zorg of aandacht voor. We leren kinderen zich in te zetten voor de medemens, dichtbij en ver weg. We dragen zorg voor de mens en de wereld om ons heen. Ieder jaar wordt er geld ingezameld voor een goed doel. Dit doen we in samenwerking met de Vastenactie. Het katholiek sociaal denken vormt hiervoor de inspiratiebron: Ieder mens telt. Waarden als rechtvaardigheid, naastenliefde en solidariteit liggen hieraan ten grondslag. De Vastenactie heeft als uitgangspunten: 'Wie deelt met anderen, wordt daar uiteindelijk ook zelf rijker van' en 'Samen maken we er meer van!'. De Vastenactie loopt gedurende de Vastentijd, dat wil zeggen in de periode van Aswoensdag tot Pasen. Elk jaar kiest de Vastenactie voor een bepaald thema en land en dit wordt verbonden met een verhaal over Jezus. In deze periode wordt in de groepen het lijdensverhaal verteld, in lijn met de methode levensbeschouwing. Behalve zorg voor elkaar, dragen we ook zorg voor de natuur en het milieu. Dit doen we onder andere door de kinderen bewust te maken van een duurzame samenleving en het aanbod Natuur Duurzame Educatie (NDE) van de schooltuin in Beijum.

    Vieren
    De katholieke traditie staat bekend om zijn feesten en vieringen. Door het jaar heen zijn er vele gelegenheden om uitbundig of juist ingetogen te vieren. Vieren, vinden wij, is bevestigen en verbinden. Verbondenheid, sociale betrokkenheid, solidariteit en gemeenschapszin zijn belangrijke waarden in de katholieke traditie en zijn terug te voeren op het algemeen christelijk beginsel van naastenliefde. Alle feesten op St. Franciscus worden gezamenlijk als school gevierd. Elke groep heeft zijn eigen inbreng. Samen maken we van ieder feest een feest van de hele school. Een aantal voorbeelden van feesten en vieringen die op de St. Franciscus worden gevierd zijn: de St. Franciscusviering, Sint-Maarten, sinterklaas, kerstviering, carnaval, Palmpasen en Pasen.

    Burgerschapsvorming
    Wij beschouwen burgerschap als een belangrijk en wezenlijk onderdeel van ons onderwijsprogramma en zien een sterke relatie tussen levensbeschouwelijke vorming, sociaal-emotionele ontwikkeling, actief burgerschap en sociale cohesie. Door basiswaarden van de democratische rechtsstaat voor te leven, ontstaat een schoolcultuur waar kinderen binnen een respectvolle, veilige leeromgeving burgerschapsvaardigheden oefenen en eigen maken. Kinderen ontwikkelen bij ons op school sociaal maatschappelijke competenties en leren vanuit de basiswaarden van de democratische rechtsstaat samen te werken en te leven, hun eigen identiteit te ontwikkelen, hun mening te vormen en die van anderen te respecteren.

    Burgerschapsvorming is verweven in ons onderwijs, we hebben een pedagogisch klimaat dat past bij de leerdoelen van burgerschap en besteden in verschillende vakken aandacht aan de kennis en inzicht-, vaardigheid- en houdingdoelen van burgerschap. Daarnaast komt burgerschapsonderwijs terug in onze aanvullende projecten en activiteiten in de omgeving van de school. In ons plan 'burgerschapsonderwijs' is inhoudelijk uitgewerkt hoe elk van de zeven SLO-bouwstenen is ingevuld en geïntegreerd in het burgerschapsonderwijs van St. Franciscus.

Kenmerken van de school

  • Kleinschaligheid
  • Veilig en vertrouwd
  • Optimale ontwikkeling
  • Talent en eigenheid
  • Saamhorigheid

Hoeveel leerlingen zitten op deze school?

Toelichting van de school

Oriëntatieop de St. Franciscus
Voordat u uw kind aanmeldt bij St. Franciscus, wilt u zich uiteraard goed oriënteren. Wij stellen u daarom graag in de gelegenheid om onze school vooraf te bezoeken. Op verschillende momenten in het schooljaar organiseren wij een informatieochtend voor geïnteresseerde ouders. Op de informatieochtend maakt u kennis met de school, de visie, het schoolconcept en heeft u de gelegenheid om vragen te stellen.

Aannamebeleid
St. Franciscus staat open voor ieder kind en in de regel zullen wij dan ook alle kinderen toelaten, zolang er voldoende ruimte beschikbaar is in de groep. In het geval van een geestelijke of lichamelijke handicap of ernstige leer- en/of gedragsproblemen zal de school in samenwerking met de ouders zorgvuldig onderzoeken of wij over voldoende mogelijkheden beschikken om het kind goed op te vangen en goed onderwijs te bieden. Bij de gevolgde procedure kunnen eventueel ook externe instanties ingeschakeld worden. Indien het kind al ingeschreven heeft gestaan bij een andere school, wordt voor de aanname altijd contact opgenomen met de school van herkomst. Een uitzondering op de toelating doet zich voor indien de groep waarvoor het kind wordt aangemeld de maximale grootte (30 leerlingen) heeft bereikt. In dat geval wordt uw kind op onze wachtlijst geplaatst.

Voor ons aannamebeleid volgen wij de richtlijnen van de Rijksoverheid en de gemeente Groningen (www.gemeente.groningen.nl/aanmelden-basisschool). De gemeente Groningen heeft voor de start op een basisschool tijdvakken voor aanmelden bepaald. De plaatsing van uw kind op St. Franciscus volgt na de sluitingsdatum van het tijdvak. Indien er meer aanmeldingen zijn dan het aantal beschikbare plekken, dan vindt er op basis van devoorrangsregelseen loting plaats. Wanneer wij uw kind kunnen plaatsen, wordt u en uw kind door de schoolleider uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek en rondleiding.

Plaatsing leerlingen
St. Franciscus heeft drie combinatiegroepen 1-2: de Kikkers, de Vlinders en de Ooievaars. Wanneer uw kind vier jaar is start uw kind in één van de drie kleuterklassen. Voor de plaatsing van nieuwe leerlingen wordt gekeken naar een evenredige verdeling jongens-meisjes en jongere-oudere kinderen. Indien mogelijk wordt rekening gehouden met de plaatsingsvoorkeur van ouders. Jongere broertjes/zusjes worden bij dezelfde leerkracht geplaatst als oudere broers/zussen. Wanneer dit betekent dat broertjes en zusjes meer dan één periode (vakantie tot vakantie) samen in een klas zitten dan worden jongere broertjes/zusjes in een andere kleuterklas geplaatst. Dit geldt niet voor tweelingen. Voor de plaatsing van tweelingen volgen wij de voorkeur van ouders: plaatsing in dezelfde klas of beiden in een andere klas.

Kennismakingsperiode
Voor het eerst naar school gaan kan een spannende aangelegenheid zijn. Om uw kind langzaam aan de school te laten wennen hebben wij een kennismakingsperiode. Vanaf het moment dat uw kind de leeftijd van drie jaar en elf maanden heeft bereikt, bestaat de mogelijkheid om gedurende drie dagen (wenmomenten) de school te bezoeken. Uitzondering zijn de kinderen die drie weken voor de zomervakantie vier jaar worden; zij starten direct na de zomervakantie op St. Franciscus. Kinderen die direct na de zomervakantie starten zijn uitgenodigd op het wisseluurtje de laatste dinsdag van het schooljaar van 8:45-9:45, tijdens het wisseluurtje maken zij kennis met hun nieuwe klas. De leerkrachten van de onderbouw nemen contact met u op voor een kennismakingsgesprek en het inplannen van wenmomenten.Zodra een leerling vanaf vier jaar bij ons naar school gaat, moet de leerling zindelijk zijn. Van alle leerlingen wordt verwacht dat zij zelfstandig naar het toilet kunnen gaan en zich zelfstandig kunnen omkleden.

Meer informatie over ons aannamebeleid kunt u vinden op onze website:www.sint-franciscus.nl.

Weergave aantal leerlingen

Leerlingen
227
Landelijk gemiddelde
212

Verdeling naar leerjaar en leeftijd

Verdeling naar leerjaar en leeftijd toont hoe de leerlingen op deze school zijn verdeeld naar leerjaar en naar leeftijd. Ook wordt de verdeling van de leerlingen vergeleken met de verdeling van de leerlingen op een vergelijkbare school.

Weergave Aantal leerlingen, verdeling naar leerjaar en leeftijd

Schooltijden en opvang

Toelichting van de school

Onze school heeft een continurooster volgens het vijfgelijkedagenmodel. Alle leerlingen gaan van maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 14.00 uur naar school.Om 8.15 uur openen wij de deuren van de twee gebouwen en bent u van harte welkom. Om 8.30 starten de lessen en dienen de leerlingen in de klas aanwezig te zijn.

Wij stimuleren kinderen om zelfstandig de school te betreden. Wij merken dat dit de zelfstandigheid van kinderen vergroot en de groepsleerkrachten 's ochtends bij de inloop aandacht en tijd hebben voor alle kinderen. Bij deingangen van de school vangt een leerkracht of ondersteund personeel de kinderen op. Innoodzakelijk of bijzonder belang is het mogelijk dat u meeloopt naar de klas van uw kind.U kunt dit aangeven bij één van de medewerkers die bij de deur staat. Ouders van kinderen die net op school starten, mogen de eerste paar weken met hun kind meelopen naar de klas.

Veelgestelde vragen

  • Alles wat je wilt weten over de opvang:

    Hoe wordt opvang geregeld?

    Opvang voor schooltijd
    Tussenschoolse opvang
    • Er is geen opvang
    Opvang na schooltijd

    Waar vindt de opvang plaats?

    Opvang voor schooltijd
    In en buiten het schoolgebouw
    Tussenschoolse opvang
    Er is geen opvang
    Opvang na schooltijd
    In en buiten het schoolgebouw

    Zijn er kosten voor de ouders?

    Opvang voor schooltijd
    Ja
    Tussenschoolse opvang
    Er is geen opvang
    Opvang na schooltijd
    Ja
  • Wanneer zijn de vrije dagen en schoolvakanties?

    VanTot en met
    Herfstvakantie26-10-202403-11-2024
    Kerstvakantie21-12-202405-01-2025
    Voorjaarsvakantie15-02-202523-02-2025
    Goede Vrijdag18-04-202518-04-2025
    Paasmaandag21-04-202521-04-2025
    Meivakantie26-04-202504-05-2025
    Hemelvaartsdag en dag na Hemelvaart29-05-202530-05-2025
    Pinkstermaandag09-06-202509-06-2025
    Zomervakantie12-07-202524-08-2025
    Toelichting van de school

    Margedagen schooljaar 2024-2025

    De margedagen gebruikt het team van St. Franciscus voor scholing, alle leerlingen zijn deze dagen vrij.

    • Vrijdag 6 december: dag na de sinterklaasviering
    • Vrijdag 20 december: dag voor de kerstvakantie
    • Maandag 10 februari
    • Vrijdag 23 mei: dag na avond4daagse (datum onder voorbehoud van de data van de Avond4daagse)
    • Woensdag 2 juli
    • Vrijdag 11 juli: dag voor zomervakantie
  • Is er opvang tijdens vrije dagen en schoolvakanties?

    Nee

    Toelichting

    De voor- en naschoolse opvang wordt georganiseerd door buitenschoolse opvanglocaties in de wijk, zoals Monkey Donky Speelhuis of de SKSG. De buitenschoolse opvang van SKSG heeft een locatie in het gebouw van de school, BSO St. Franciscus, met pedagogisch medewerkers van de SKSG. De buitenschoolse opvang haalt kinderenna schooltijd op bij school.

    De margedagen gebruikt de school voor bijscholing of teambuilding voor het team van St. Franciscus. Op deze dagen zijn alle kinderen vrij en moeten ouder(s)/verzorger(s) zelf opvang regelen. Op feestdagen of in schoolvakanties is de school ook gesloten.Op margedagen of in schoolvakantie kunnen kinderen in overleg met de opvanglocatie wel gewoon naar de BSO.

  • Wie is op welke momenten bereikbaar?

    DagenTijden
    Bereikbaarheid schoolma t/m vrij8.00-16.30 uur
    Toelichting van de school

    Onze school is bereikbaar van 8.00 uur tot 16.30 uur op het telefoonnummer 050-2100282, u krijgt dan meneer Otto of meneer Raymond, één van onze conciërges, aan de telefoon. Indien wij door omstandigheden de telefoon niet kunnen opnemen dan kunt u uw bericht ook doorgeven via het algemene mailadres: info@sint-franciscus.nl.

    Wilt u graag een leerkracht spreken dan verzoeken wij u te bellen na 14.15 uur. Het team van St. Franciscus is ook te bereiken via de berichtenfunctie in Parro. Parro is het oudercommunicatieportaal van de school, alle ouders en leerkrachten hebben toegang tot dit afgesloten portaal.

Weergave Schooltijden en opvang

Welk rooster hanteert deze school?

Vijf gelijke dagen model

vijf identieke schooldagen zonder vrije middag

Opmerkingen bij het rooster
MaandagVoor- en naschoolse opvang door externe partners.
DinsdagVoor- en naschoolse opvang door externe partners.
WoensdagVoor- en naschoolse opvang door externe partners.
DonderdagVoor- en naschoolse opvang door externe partners.
VrijdagVoor- en naschoolse opvang door externe partners.

Handige informatie

  • Op welke manier worden ouders betrokken bij deze school?

    Gezien het gezamenlijke belang dat de school en de ouders hebben bij goed onderwijs aan de leerlingen, achten wij betrokkenheid van de ouders bij de school van het grootste belang. De betrokkenheid kan passief of actief zijn. In passieve zin kunnen de ouderservoorzorgen dat ze goed op de hoogte blijven van de ontwikkeling van hun kind en van alles wat er op school gebeurt. In actieve zin kunnen zij lid zijn van de medezeggenschapsraad of van de ouderraad. Ook kunnen zij zich op allerlei andere manieren inzetten voor de school.

  • Op welke manier informeert deze school de ouders?

    Kennismakingsgesprekken
    Het eerste gesprek is een kennismakingsgesprek tussen ouders en leerkracht aan de start van het schooljaar. Voor de ouders van groep 1 vindt dit gesprek plaats binnen 4 weken nadat uw kind bij ons op school is gestart. Voor de leerlingen van de groepen 3 t/m 8 vindt dit gesprek plaats in de eerste drie weken van het nieuwe schooljaar. De ouders van groep 2 worden in november door de groepsleerkracht uitgenodigd op gesprek. De groepsleerkracht is vanuit groep 1 al bekend bij de ouders van groep 2, dit is dus geen (eerste) kennismaking.

    Voortgangsgesprekken
    Tijdens de voortgangsgesprekken wordt tweemaal per jaar de voortgang en de ontwikkelingen van uw kind uitgelegd, aan de hand van observaties, de resultaten van de methodetoetsen en de toetsen van het leerlingvolgsysteem (LOVS) van Cito 'Leerling in Beeld'. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de grafieken van het LOVS van Cito en in groep 1/2 van het registratie- en observatiesysteem Mijn Kleutergroep. Tijdens het voortgangsgesprek wordt vertelt aan welke doelen komende periode gewerkt gaat worden. Vanaf groep 6 wordt het voortgangsgesprek met ouders en kind gevoerd en wordt eind groep 6 de Plaatsingswijzer besproken ter voorbereiding op het (voorlopige) schooladvies in groep 8.

    Schriftelijke rapportage
    De leerlingen van groep 3 t/m 7 krijgen tweemaal per jaar een schriftelijk rapport mee naar huis. Het eerste rapport wordt tijdens het voortgangsgesprek in februari/maart meegegeven en het tweede rapport tijdens het voortgangsgesprek in juni/juli. Aan het einde van de kleuterperiode krijgen de leerlingen van groep 2 hun eerste schriftelijke rapport. De leerlingen van groep 1 maken aan het einde van groep 1 een 'eigen rapport'. Het rapport wordt tijdens het voortgangsgesprek toegelicht en meegegeven aan ouders.

    Informatieavonden
    In het begin van het schooljaar wordt voor alle groepen een informatieavond georganiseerd. De hoofdpunten van deze avond zijn het geven van informatie over de leerstof van het betreffende leerjaar en de wijze waarop die zal worden aangeboden. Tevens zult u geïnformeerd worden over allerlei voor dit leerjaar relevante zaken. Natuurlijk is deze avond ook uitermate geschikt voor algemene vragen en opmerkingen van uw kant. Deze avond beidt ook de mogelijkheid om, voor zover dat nog nodig is, kennis te maken met de ouders van de klasgenoten van uw zoon of dochter. Tot slot wordt in mei jaarlijks voor alle ouders van groep 6 en 7 een voorlichtingsmiddag over de overgang naar het voortgezet onderwijs georganiseerd.

    Parro
    Voor communicatie met ouders gebruiken wij het ouderportaal Parro. Dit portaal is niet van buitenaf benaderbaar en enkel toegankelijk voor ouders en leerkrachten van de St. Franciscus die een actief account hebben. ViaParrodeelt de school informatie met u, deze informatie kan betrekking hebben op de hele school of specifiek bedoeld zijn voor de groep van uw kind(eren).Ons communicatieportaal Parro bevat:

    • (Nieuws)berichten
    • Foto's van activiteiten
    • Agenda-items
    • Intekenlijsten voor oudergesprekken en activiteiten
    • Hulpaanvragen (vrijwilligers) voor activiteiten
    • Persoonlijke berichten met de teamleden van de school
    • Instellen privacy-voorkeuren kind(eren) met betrekking tot beeldmateriaal

    Website

    Onze website, www.sint-franciscus.nl, is uiteraard ook een bron van informatie.

  • Hoe kunnen ouders meedenken en -praten over het beleid?

    Ouders praten mee via:

    • Ouderraad
    • Medezeggenschapsraad
  • Wat is de klachtenregeling?

    Onderwijs is mensenwerk en soms gaat iets niet zoals we het bedoelen. Als er iets is dan willen we graag luisteren en met een eventuele klacht kunt u altijd bij ons terecht. Om de klacht goed te kunnen behandelen is het van belang dat deze op de juiste plek binnenkomt. Heeft u een klacht op het niveau van de groep, dan is de procedure als volgt:

    1. U meldt uw klacht bij de betrokken groepsleerkracht. U kunt dit mondeling of schriftelijk doen. De leerkracht nodigt u op korte termijn uit om uw klacht te bespreken en zo mogelijk op te lossen.
    2. Indien voor beide partijen geen bevredigende oplossing gevonden kan worden, kunt u contact opnemen met de schoolleider of intern begeleider. Zij proberen in onderling overleg met betrokkenen alsnog tot een oplossing te komen.
    3. Indien dit niet mogelijk blijkt, zal de directeur of intern begeleider u doorverwijzen naar onze externevertrouwenspersoon: Mattis Wibbens, mattis@hetvtb.nl, 085-1055 055.
    4. Mocht ook dit niet voor een bevredigende oplossing zorgen, dan kunt u uw klacht indienen bij het bestuur van de school (Stichting KOCGroningen,Postbus 1462, 9701 BL Groningen) of bij de landelijke klachtencommissie (Geschillencommissies Bijzonder Onderwijs, Postbus 394, 3440 AJ, Woerden, 070-3861697).Klachten dienen schriftelijk en ondertekend te worden ingediend.

    Voor meer informatie zie de 'Klachtenregeling Katholieke Onderwijs Centrale'. Deze klachtenregeling en de toelichting daarop kunt u inzien op onze website: www.sint-franciscus.nl. Hebt u een klacht op het niveau van de school, dan kunt u de eerste stap overslaan. U meldt uw klacht in dit geval meteen bij de schoolleider.

  • Bij welke activiteiten werkt de school samen met ouders?

    De medezeggenschapsraad
    In de Medezeggenschapsraad (MR) van St. Franciscus zijn de ouders, leerkrachten en onderwijsondersteunend personeel vertegenwoordigd. Samen bewaken zij de belangen van ouders en medewerkers conform de Wet op medezeggenschap: Wms.

    Zowel de vertegenwoordigers van de ouders als de vertegenwoordigers van het personeel hebben instemmingsrecht op al het beleid dat voor hen van wezenlijk belang is. Ouders en personeel moeten bijvoorbeeld gezamenlijk instemmen met het schoolplan, de schoolgids en het schoolreglement. De oudergeleding van de MR heeft ook instemmingsrecht op onder andere de vrijwillige ouderbijdrage. Daarnaast heeft de MR adviesrecht met betrekking tot de plannen van de school. De directie moet serieus reageren op elk advies dat de MR geeft, maar hoeft het advies niet over te nemen.

    De MR vergadert ongeveer zeven keer per jaar. De vergaderdata en verslagen van de MR zijn opvraagbaar. Belangstellenden zijn welkom om de vergadering als toehoorder bij te wonen. Zij kunnen zich hiervoor aanmelden via mr@sint-franciscus.nl. Het jaarwerkplan van de MR en het Huishoudelijk Reglement worden jaarlijks op Parro gedeeld.

    Omdat de MR een vertegenwoordigend orgaan is, is het belangrijk om op alle mogelijk manieren in contact te zijn met de ouders. De MR-leden zijn dan ook altijd aanspreekbaar voor vragen, op- en/of aanmerkingen. Dit kan persoonlijk, maar ook via de mail op: mr@sint-franciscus.nl

    De medezeggenschapsraad bestaat uit de volgende personen:
    Oudergeleding:

    • Marjolein (ouder groep 3, groep 5, groep 8)
    • Daphne (ouder groep 3)
    • Nicky (ouder groep 2, groep 3)

    Personeelsgeleding:

    • Sjoerd (leerkracht groep 1/2, Vlinders)
    • Stijn (leerkracht groep 8), voorzitter
    • Naomi (leerkracht groep 6)

    Bovenschools: GMR
    Naast de MR is er ook een gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) waarin bovenschoolse aangelegenheden binnen het KOC besproken worden. Een afvaardiging van de MR van deSt. Franciscus heeft hierin zitting samen met MR van de Katholieke Daltonschool Bisschop Bekkers en de St. Michaëlschool. Het gaat dan bijvoorbeeld om zaken als de begroting en het jaarverslag van het KOC en alle beleidsvoorstellen van het KOC-bestuur die de ouders en medewerkers van de scholen raken. Ook hierbij geldt voor sommige zaken een adviesbevoegdheid en voor andere zaken een instemmingsbevoegdheid. De GMR vergadert vier keer per jaar, samen met het bestuur.

    Ouderraad
    De ouderraad (OR) van St. Franciscus bestaat uit een groep ouders die de betrokkenheid van de ouders bij de school wil bevorderen. De OR speelt een belangrijke rol bij de organisatie van allerlei activiteiten die gedurende het schooljaar plaatsvinden. Deze activiteiten worden financieel ondersteund uit de opbrengst van de ouderbijdrage. De MR is verantwoordelijk voor de vaststelling, inning en besteding van deze bijdrage maar heeft dit gedelegeerd naar de OR. Het reglement van de OR en het jaarverslag worden gedeeld op Parro. De vergaderdata en verslagen van de OR zijn opvraagbaar. Belangstellenden zijn welkom om de vergadering als toehoorder bij te wonen. Zij kunnen zich hiervoor aanmelden viaor@sint-franciscus.nl

    Samenstelling ouderraad:

    • Frederika (ouder groep 3), (deel)voorzitter
    • Wendy (ouder groep 4), penningmeester
    • Janneke (ouder groep 5, groep 8)
    • Rieta (ouder groep 4, groep 6)
    • Mirjam (ouder groep 4, groep 7)
    • José (ouder groep 6, groep 7)
    • Rosa (ouder groep 4, groep 6)
    • Kim (ouder groep 2)

    Namens het personeel:

    • Maaike (leerkracht groep 1/2, Kikkers), (deel)voorzitter
    • Suzanne (leerkracht groep 7)

    Overige ouderactiviteiten
    Voor ouders die liever op een andere manier actief zijn, kennen wij ook de praktische ouderparticipatie. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

    • Gedurende het schooljaar de taak van klassenouder vervullen
    • Op een vast tijdstipéénof meer leerlingen begeleiden bij het lezen
    • Vanuit uw eigen beroep of hobby een cursus verzorgen tijdens de keuzevakken
    • Meegaan als begeleider bij groepsactiviteiten, zoals: schoolreisjes, schooltuintjes, culturele uitstapjes
    • Ouders die een aantal keren per jaar de kinderen van de groep controleren op luizen

    Tijdens de informatieavond aan het begin van het schooljaar worden ouders op de hoogte gebracht van geplande groepsactiviteiten en wordt hulp gevraagd voor de taak klassenouder en luizenouder. Gedurende het schooljaar wordt hulp en begeleiding bij activiteiten gevraagd via Parro.

  • Wat is de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage?

    €30,00

    Wat wordt met dat geld gedaan?

    • Kerst
    • Sinterklaas
    • cadeautjes jarigen, bankkosten
    • carnaval, Sint Maarten, vastenactie
    • Pasen, Koningsspelen, zomerfeest

    Zijn er overige vrijwillige schoolkosten?

    Ja

    Wat wordt daarmee betaald?
    • Groep 1 t/m 6 gaat jaarlijks op schoolreisje.
    • Groep 7 en 8 gaan op een meerdaags kamp.

    De hoogte van het bedrag van de schoolreizen/kamp wordt per jaar bepaald.U wordt hierover ter zijner tijd geïnformeerd. De ouderbijdrage wordt jaarlijks in het najaar geïnd middels het programma 'schoolkassa'. Ouders krijgen hiervoor een persoonlijk betaalverzoek via Parro.

    Extra informatie over ouderbijdrage

    Alle leerlingen doen mee aan alle programma’s en activiteiten die de school aanbiedt. Ook als het gaat om activiteiten buiten het verplichte lesprogramma om, en ouders/ verzorgers dit niet kunnen of willen betalen. Voorbeelden zijn schoolreisjes, kamp of aanvullend sport- of culturele activiteiten. Recente aanpassing van wetgeving ‘Wetswijziging vrijwillige ouderbijdrage’ ondersteunt dit uitgangspunt.

    Wij geven zelf vorm aan de eigen pedagogische en educatieve visie om het leren en opgroeien van kinderen te optimaliseren. Elk kind kan meedoen aan een gevarieerd aanbod wat daarbij hoort, ondanks de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage. Vrijwillig is ook echt vrijwillig. We voeren het gesprek met de medezeggenschapsraad om samen de hoogte en bestemming van de bijdrage te bepalen, en zorgen ervoor dat elk kind mee kan doen.

  • Hoe melden ouders hun kind ziek of afwezig?

    Over schoolverzuim

    Scholen zijn verplicht ongeoorloofd schoolverzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. Soms kan het zijn dat een leerling niet naar school kan gaan en er sprake is van geoorloofd schoolverzuim. Op de website van de Rijksoverheid (www.rijksoverheid.nl) staat uitgelegd hoe en wanneer er sprake is van geoorloofd verzuim.

    Voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim
    • bij ziekte moet de directeur dit op tijd horen;
    • bij een verplichting vanuit een geloofsovertuiging moet de ouder/voogd de directeur van tevoren informeren;
    • voor afwezigheid wegens een huwelijk of uitvaart moet de directeur vooraf toestemming geven.

    Is het niet mogelijk op vakantie te gaan tijdens de schoolvakanties? Dan kunt u bij de schoolleiding toestemming vragen voor schoolverlof buiten de schoolvakanties.

    Hoe melden ouders hun kind ziek?

    Ziek melden
    Meld het zo spoedig mogelijk, in ieder geval voor 8.25 uur als uw kind door ziekte of om een andere reden niet op school kan komen.Dit kan telefonisch bij onze conciërge meneer Otto of meneer Raymond 050-2100282.

    De schooldag start op 8.30, een leerling is te laat wanneer deze na 8.30 uur in de klas aanwezig is. Dit wordt geregistreerd als te laat/ongeoorloofd afwezig. Wanneer een leerling 3 keer (van vakantie tot vakantie) of meer te laat op school is gekomen, worden ouders uitgenodigd op gesprek en wordt gevraagd naar de reden van het ongeoorloofd verzuim.

    Hoe vragen ouders verlof aan voor hun kind?

    Verlof
    Via de website www.sint-franciscus.nl (onder het kopje 'ouders') kan verlof aangevraagd worden.

    Van de Rijksoverheid:

    Mag ik mijn kind meenemen op vakantie buiten de schoolvakantie?
    U mag uw kind niet zonder toestemming meenemen op vakantie buiten de schoolvakanties. Doet u dit wel? Dan houdt u zich niet aan de Leerplichtwet en bent u strafbaar. Volgens deze wet moeten kinderen tussen 5 en 16 jaar naar school. Kunt u niet in de schoolvakanties op vakantie door uw werk?Dan kunt u toestemming vragen om buiten de schoolvakanties op vakantie te gaan.

    Vrij buiten de schoolvakanties
    Soms kunt u niet tijdens de schoolvakanties met uw gezin op vakantie. Bijvoorbeeld als uw werk afhangt van seizoenen. Of als het net tijdens de schoolvakanties druk is op uw werk. In dergelijke uitzonderlijke gevallen kunt u 1 keer per jaar buiten de schoolvakanties op vakantie gaan. U moet daar wel toestemming voor vragen.

    Toestemming vragen voor vakantie buiten de schoolvakanties
    U vraagt toestemming bij de directie van de school (Lisette Berends). Dit moet minimaal 8 weken voordat u op vakantie gaat. De directeur van de school mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Langer op vakantie gaan buiten de schoolvakanties mag niet van de wet.De directeur vraagt waarom u niet tijdens de schoolvakanties op vakantie kunt. Soms moet u dit uitleggen in een verklaring op papier. De directeur beslist of uw kind buiten schoolvakanties op vakantie mag.Bent u het niet eens met de beslissing? Dan kunt u dit schriftelijk aan de directeur melden.

    Voorwaarden vakantie buiten de schoolvakanties
    Uw kind krijgt alleen vrij om op vakantie te gaan als:

    • U gedurende één schooljaar niet als gezin twee aaneengesloten weken op vakantie kan tijdens de schoolvakanties. Dit geldt voor alle schoolvakanties, dus ook de voorjaars-, mei-, herfst- en kerstvakantie;
    • Dit niet in de eerste 2 weken na de zomervakantie is;
    • U of uw werkgever onoverkomelijke bedrijfseconomische risico's leidt wanneer de gezinsvakantie in één van de schoolvakanties plaatsvindt;
    • U en uw kind dit schooljaar nog niet buiten de schoolvakanties op vakantie zijn geweest.

    Uw kind kan ook vrij krijgen bij bijzondere gebeurtenissen
    Bijvoorbeeld bij een verhuizing, begrafenis, huwelijk(jubileum), ambtsjubileum of religieuze verplichting. Hiervoor moet u ook toestemming vragen bij de directeur van de school (Lisette Berends).

    Wanneer een leerling zonder geldige reden en afmelding niet op school is, dan wordt een melding gedaan en wordt de leerplichtambtenaar ingeschakeld. Meer informatie over de richtlijnen voor verzuim en verlof kunt u vinden in ons verzuimprotocol op de website van de school.

  • Wat is het toelatingsbeleid?

    Uw kind kan vanaf 4 jaar naar de basisschool. Op alle basisscholen in de gemeente Groningen gelden dezelfdeafsprakenom uw kind aan te melden. Rond de eerste en derde verjaardag van uw kind ontvangt u een informatiebrief van de gemeente Groningen over de wijze van aanmelden op basisscholen. Vanaf drie jaar oriënteert u zich op passende basisscholen. Tijdens de oriëntatiefase kan u op St. Franciscus een informatieochtend bezoeken. Heeft u na oriëntatie een school gekozen dan kunt u uw interesse bij de school kenbaar maken via hetaanmeldformulierop de website van de school. De plaatsing van uw kind volgt na de sluitingsdatum. Wanneer er meer belangstelling is dan het aantal beschikbare plekken, dan vindt er op basis vande voorrangsregelseen loting plaats. Na afloop van de loting worden ouders uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek en rondleiding en wordt onderzoek gedaan naar de plaatsbaarheid van uw kind.

    Kleinschaligheid is één van de aspecten van St. Franciscus, die wij belangrijk vinden. Er worden op St. Franciscus voor groep 1 maximaal 30 leerlingen per jaar ingeschreven. Ongeveer de helft daarvan bestaat uit jongere broertjes en zusjes. Deze krijgen altijd voorrang en worden automatisch geplaatst. Dit houdt in dat er gemiddeld genomen per jaar ongeveer 15 plaatsen overblijven. Voor de groepen 2 t/m 8 geldt, dat als het maximum is bereikt, u uw kind kunt aanmelden voorde wachtlijstvan het betreffende jaar. Zodra er een plek beschikbaar is nemen wij contact met u op voor het inplannen van een kennismakingsgesprek en rondleiding.

    Meer informatie over de het aanmeldbeleid van de gemeente Groningen vindt u op onze website (www.sint-franciscus.nl) of op de website van de gemeente Groningen (www.gemeente.groningen.nl/aanmelden-basisschool).

  • Jeugdgezondheidszorg (JGZ) op de basisschool

    St. Franciscus werkt samen met de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD en met het WIJ-team.

    GGD

    De GGD Groningen nodigt alle 5-jarigen samen met hun ouder(s) uit om naar een consultatiebureau te komen. Vooral vanwege de jonge leeftijd van de kinderen vindt de GGD het belangrijk om ouders te betrekken bij dit onderzoek. Ouders hebben op deze manier meteen de mogelijkheid om vragen te stellen en/of zorgen te bespreken. Daarnaast gaat JGZ gebruikmaken van de digitale oudervragenlijst van Jij en Je Gezondheid. Dit is een eenvoudige, betrouwbare vragenlijst. Het gezondheidsonderzoek voor kinderen in groep 7 vindt op school plaats.

    Daarnaast heeft elke basisschool een vast JGZ-team, dat bestaat uit een jeugdarts, een jeugdverpleegkundige, een doktersassistent en een logopedist. De jeugdverpleegkundige is, als eerste contactpersoon, bereikbaar voor overleg over de gezondheid en het welzijn van uw kind.

    Contactpersonen:

    Jeugdverpleegkundige:Grietje de Boer (grietje.de.boer@ggd.groningen.nl)

    Doktersassistent: Catharina Hodselmans-Langendonk (catharina.hodselmans@ggd.groningen.nl)

    Jeugdarts: Marianne Jonker (marianne.jonker@ggd.groningen.nl)

    Logopedist: Nanda Riethorst (nanda.riethorst@ggd.groningen.nl)

    Meer informatie over GGD Groningen en de Jeugdgezondheidzorg vind je op de website van de GGDof bel met GGD Groningen (050 367 4991). Een bericht sturen via WhatsApp kan ook: 06 52579253. De GGD is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8.00 – 17.00 uur.

    WIJ-team

    Er is een samenwerking tussen St. Franciscus en het WIJ-team Korrewegwijk. School kan dienen als schakel naar de expertise van het WIJ-team. Binnen het WIJ-team werken professionals die mee kunnen en willen denken over allerhande vragen buiten de school (o.a. opvoeding, gezin, gedrag(sproblematiek), sociaal emotioneel functioneren, financieel).

    Contactpersoon:

    Tamara Takens (tamara.takens@wij.groningen.nl)

    Meer informatie over het WIJ-team Korrewegwijk is te vinden op de website van het WIJ-team.

Waar wonen de leerlingen van deze school?

In welk postcodegebied wonen de leerlingen van deze school?

PostcodegebiedAantal leerlingenPercentage
97319039,6%
97147030,8%
97132912,8%
9715208,8%
971662,6%
9613<5
9732<5
9735<5
9736<5
9737<5

Sociale veiligheid op deze school

Toelichting van de school

Interne vertrouwenspersoon: Iris Gelderloos
Aandachtsfunctionaris: Hilde Idema (kwaliteitscoördinator)

De aandachtsfunctionaris zorgt voor de uitvoering van de meldcode huiselijk geweld. Daarnaast coördineert hij/zij het proces rondom signaleren en verwijzen en coördineert hij/zij het zorgproces rondom de leerling en het gezin.

Vanuit de wettelijke zorgplicht Veiligheid op school is het verplicht om te beschikken over een zogenaamd aanspreekpunt in het kader van het pesten. De aanspreekpunten pestbeleid zijn Maaike van Nieuwstadt en Marjolein Zant. Zij zijn aanspreekpunt voor leerlingen die gepest worden of voor ouders waarvan een kind gepest wordt. Zowel leerlingen als ouders kunnen bij hen terecht voor een gesprek, met vragen en met klachten en zorgen. Ook medewerkers kunnen bij één van de aanspreekpunten terecht wanneer zij over een bepaalde situatie willen praten. Daarnaast is het verplicht om iemand te belasten met de taak van het coördineren van het (anti-) pestbeleid, het beleid om pesten tegen te gaan. De coördinator pestbeleid is Suzanne Maatje. Zij beschikt over kennis met betrekking tot pesten en functioneert als klankbord voor medewerkers en adviseert de schoolleiding over het veiligheidsbeleid in het algemeen en het (anti-) pestbeleid in het bijzonder. In het 'Protocol pesten' geven we meer informatie over het aanspreekpunt en de coördinator pestbeleid.

  • Schoolveiligheidsplan
  • Anti-pestprotocol
  • Meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld
  • Welk anti-pestprogramma wordt gebruikt?

    In 2015 zijn wij gestart met KiVa, een antipestprogramma. De methode is ontwikkeld door de Rijksuniversiteit Groningen.
    KiVa is een preventief, schoolbreed programma, gericht op het versterken van de sociale veiligheid en het tegengaan van pesten op basisscholen. Het programma zet in op positieve groepsvorming, zodat ieder kind met plezier naar school gaat. Met KiVa worden de sociale vaardigheden en de sociaal emotionele ontwikkeling van leerlingen gestimuleerd. Zo verbeteren de sociale veiligheid en het pedagogisch klimaat op school. Groepsproblemen, zoals pesten, worden met KiVa effectief voorkomen. Het programma zet inhoudelijk in op preventie maar bevat ook curatieve onderdelen waarmee problemen worden opgelost.

    De kenmerken van KiVa zijn:

    • OpKiVascholen neemt pesten met meer dan de helft af
    • Gebruiksvriendelijk materiaal voor leerlingen, leerkrachten en ouders
    • Schoolbreedaanbod
    • Periodieke KiVa-metingen (tweemaal per jaar) om pesten, groepsproblemen en sociaal-emotionele ontwikkeling te volgen
    • Verhoogt welzijn, motivatie en schoolprestaties van alle leerlingen
    • Aanspreken van de groep als geheel: alle leerlingen leren om pesten en groepsproblemen op te lossen
    • Training, bijscholing en begeleiding voor leerkrachten
    • Continue doorontwikkeling

    De school draagt daarnaast het vignet Gezonde School en heeft in 2023 opnieuw het themacertificaat 'Welbevinden' behaald. Met het vignet Gezonde School laten wij zien dat onze school voldoet aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld door deskundigen. Wij zijn trots op dit behaalde resultaat! Zo zorgen we voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat én hebben we aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen. Dit vinden wij belangrijk, omdat het allemaal bijdraagt aan een gezondere leefstijl, betere schoolprestaties en minder schooluitval.

  • Hoe toetst de school de sociale veiligheid?

    De school monitort de sociale en fysieke veiligheid met een vragenlijst afgenomen door/via: WMK.

    Toelichting van de school

    Wij vinden het belangrijk om steeds een goed en actueel beeld te hebben van de beleving van de sociale veiligheid bij alle betrokkenen. Dat doen wij door de veiligheidsbeleving van onderwijsgevend- en onderwijsondersteunend personeel, leerlingen en ouders te monitoren. We gebruiken hiervoor de WMK-po vragenlijsten die om het jaar ingevuld en geanalyseerd worden, de gesprekkencyclus (ambitiegesprekken, professioneel dialoog, groepsbezoeken) voor personeel, tweemaal per jaar de KiVa vragenlijsten en sociogrammen en Mijn Kleutergroep (observatie- en registratiesysteem) in de onderbouw.Wij hebben een goed beeld van de veiligheidsrisico’s en incidenten. De incidenten worden door de leerkrachten genoteerd in ParnasSys en tevens wordt er een melding gedaan bij de intern begeleider en de schoolleider. Twee keer per jaar wordt een evaluatieverslag gemaakt van de incidenten. Dit verslag wordt besproken met het bestuur en het team, met als doel het verbeteren van de (sociale) veiligheid. Wij benutten ook de signalen van alle teamleden, leerlingen en ouders op het gebied van sociale veiligheid om ons veiligheidsbeleid zo nodig aan te passen.

    Resultaten vragenlijst 'Sociale Veiligheid' (schooljaar 2022-2023)

    In het schooljaar 2022-2023 is de tweejaarlijkse WMK-PO vragenlijst 'Sociale Veiligheid' afgenomen bij ouders en medewerkers. Gemiddeld geven ouders de school voor veiligheid het eindcijfer 8,5. Medewerkers geven het eindcijfer 9,0.
    In het schooljaar 2024-2025 wordt de vragenlijst 'Sociale Veiligheid' opnieuw afgenomen bij ouders en medewerkers.

  • Wie is de anti-pestcoördinator of vertrouwenspersoon?

    Anti-pestcoördinator

    Mevr. Maatje

    Stuur een e-mail

    Vertrouwenspersonen

    Mevr. Gelderloos

    Stuur een e-mail

    Mevr. Van Nieuwstadt

    Stuur een e-mail

    Mevr. Zant

    Stuur een e-mail

St. Franciscus (Groningen) | Scholen op de kaart (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kieth Sipes

Last Updated:

Views: 5827

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kieth Sipes

Birthday: 2001-04-14

Address: Suite 492 62479 Champlin Loop, South Catrice, MS 57271

Phone: +9663362133320

Job: District Sales Analyst

Hobby: Digital arts, Dance, Ghost hunting, Worldbuilding, Kayaking, Table tennis, 3D printing

Introduction: My name is Kieth Sipes, I am a zany, rich, courageous, powerful, faithful, jolly, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.