Limit, market, stoploss en stoplimit orders | Ordertypes (2024)

Bij het inleggen van een order zijn er meestal verschillende manieren om te kopen of verkopen. Deze ordertypes kunnen u helpen om makkelijker en gerichter te beleggen. Wat is het verschil tussen de aangeboden ordertypes en hoe bepaalt u welke u moet kiezen? In deze les leggen wij de verschillende ordertypes uit die DEGIRO aanbiedt.

Tekst versie

Limit, market, stoploss en stoplimit orders | Ordertypes (1)

Een ordertype kiezen

Zodra u weet waar u in wilt beleggen, is de volgende stap het plaatsen van de order, maar hoe gaat dat in z’n werking? U kunt verschillende soorten orders plaatsen. Deze ordertypes kunnen u helpen om makkelijker en gerichter te beleggen. Maar hoe zitten deze ordertypes in elkaar en uit welke ordertypes kunt u kiezen? Deze les geeft antwoord op dergelijke vragen.

Limit, market, stoploss en stoplimit orders | Ordertypes (2)

Limit order

De meest gebruikte order is een limit order. Met deze order bepaalt u van tevoren hoeveel aandelen u wilt kopen of verkopen en tegen welke prijs. Stel, u wilt 100 aandelen van het bedrijf ABC kopen. De koers is op dat moment €35, maar u wilt maximaal €33 per aandeel betalen. U kunt dan een limit order inleggen voor 100 stukken tegen een prijs van €33. Wordt die koers bereikt, dan kan de order worden uitgevoerd. Dit hoeft u dan niet meer zelf in de gaten te houden.

Het belangrijkste voordeel van een limit order is dus dat u altijd van tevoren weet wat de maximale prijs zal zijn. Het kan echter ook gebeuren dat het aandeel helemaal niet naar €33 zakt. Als u voor een bedrag kiest wat ver van de koers af ligt, dan kan het zo zijn dat het lang duurt voordat uw order wordt uitgevoerd, of dat dit zelfs helemaal nooit wordt gerealiseerd. Hoe dichter uw limit order bij de koers ligt, des te groter de kans dat deze wordt uitgevoerd.

Limit, market, stoploss en stoplimit orders | Ordertypes (3)

Market order

Naast de limit order zijn er ook een aantal meer geavanceerde ordertypes. Zo is het ook mogelijk om direct te kopen of verkopen tegen de marktprijs. Dat doet u met een market order, ook wel bestens order genoemd. U koopt of verkoopt dan voor de best mogelijke prijs van het moment dat de transactie plaatsvindt. Bij het invoeren kunt u dus niet de prijs opgeven, u geeft alleen aan om hoeveel stukken het gaat. Stel, u wilt weer 100 aandelen van ABC kopen. De beurs is geopend en de koers is op dat moment €35. Indien er 100 stukken beschikbaar zijn tegen die koers, koopt u dus direct voor €3.500 aan aandelen.

U kunt ook een market order inleggen terwijl de beurs gesloten is. Deze order wordt dan uitgevoerd bij de opening van de beurs. Let wel, het kan dan zo zijn dat de koers anders is dan bij het inleggen van de order. Als er ’s avonds bijvoorbeeld goed nieuws over ABC is geweest, dan kan het aandeel de volgende dag openen op €40. Dan koopt u dus voor €4.000 aan aandelen wanneer de beurs opent. Uiteraard kunt u de market order nog wel verwijderen voordat de beurs open gaat.

Limit, market, stoploss en stoplimit orders | Ordertypes (4)

Stoploss order

Ordertypes kunnen ook ingelegd worden om snel te reageren op veranderingen op de markt. Stel, u wilt met uw 100 ABC aandelen van €35 per stuk uitstappen wanneer de koers flink daalt, bijvoorbeeld als het aandeel onder de €30 komt. Dan kunt u met een stoploss order verlies beperken. Met dit ordertype worden uw aandelen automatisch via een market order aangeboden indien de koers de €30 aantikt. Op deze manier hoeft u de koers niet constant in de gaten te houden. Wel zo makkelijk.

U moet er echter wel rekening mee houden dat de order ook voor minder dan €30 uitgevoerd kan worden. Stel, er komt slecht nieuws over ABC terwijl de beurs gesloten is. Dan is er een kans dat het aandeel de volgende ochtend zeer laag opent. Zo zou het aandeel in theorie kunnen openen op €20, dan wordt uw stoploss order geactiveerd en verkoopt u uw stukken voor dat bedrag.

Limit, market, stoploss en stoplimit orders | Ordertypes (5)

Stoplimit order

We houden hetzelfde voorbeeld aan, maar in dit geval gaat u ervanuit dat een dergelijk extreme koersdaling gecorrigeerd zal worden. Dan kunt u gebruikmaken van een stoplimit order. U geeft dan naast het stoploss niveau óók een limiet in, bijvoorbeeld €25. Zakt of opent het aandeel dan onder de €30, dan wordt uw stoploss geactiveerd en wordt er een limit order van €25 geplaatst. Uw aandelen kunnen dan alleen voor een prijs tussen €25 en €30 verkocht worden.

Order termijn

Naast het ordertype kunnen orders voor een langere of kortere tijd gelden. Afhankelijk van het product kunt u een order doorlopend open laten staan, of bijvoorbeeld kiezen voor een dagorder. In dat laatste geval wordt uw order automatisch verwijderd wanneer de beurs sluit, mocht deze nog niet zijn uitgevoerd. Daartegenover staat een doorlopende order. Hiermee blijft uw order aanhoudend open staan.

Coming up

In de volgende les gaan wij dieper in op het opbouwen van uw portfolio en hoe u risico kunt beperken.

Limit, market, stoploss en stoplimit orders | Ordertypes (2024)
Top Articles
Ford F150 Fuse Box Diagram 2001 – obdsmarter
2001 Ford F150 Fuse Box Diagram - Ninja Fix
What Is Single Sign-on (SSO)? Meaning and How It Works? | Fortinet
Ups Dropoff Location Near Me
What to Do For Dog Upset Stomach
Nfr Daysheet
Tj Nails Victoria Tx
Moviesda Dubbed Tamil Movies
Https Www E Access Att Com Myworklife
Rubfinder
Paketshops | PAKET.net
Employeeres Ual
OnTrigger Enter, Exit ...
Seth Juszkiewicz Obituary
What is the surrender charge on life insurance?
Thayer Rasmussen Cause Of Death
R/Afkarena
Busted Barren County Ky
History of Osceola County
Dirt Removal in Burnet, TX ~ Instant Upfront Pricing
Nick Pulos Height, Age, Net Worth, Girlfriend, Stunt Actor
Parentvue Clarkston
Loft Stores Near Me
Tinker Repo
Wgu Academy Phone Number
Amazing deals for Abercrombie & Fitch Co. on Goodshop!
Babbychula
[PDF] PDF - Education Update - Free Download PDF
Obituaries Milwaukee Journal Sentinel
Www Pointclickcare Cna Login
Sound Of Freedom Showtimes Near Movie Tavern Brookfield Square
Belledelphine Telegram
Spectrum Outage in Queens, New York
Cosas Aesthetic Para Decorar Tu Cuarto Para Imprimir
Xxn Abbreviation List 2023
UPC Code Lookup: Free UPC Code Lookup With Major Retailers
Grove City Craigslist Pets
Fedex Walgreens Pickup Times
Craigslist Com Humboldt
2016 Honda Accord Belt Diagram
Closest 24 Hour Walmart
Studio 22 Nashville Review
Los Garroberros Menu
Priscilla 2023 Showtimes Near Consolidated Theatres Ward With Titan Luxe
Nid Lcms
Achieving and Maintaining 10% Body Fat
Weekly Math Review Q2 7 Answer Key
Phone Store On 91St Brown Deer
Lira Galore Age, Wikipedia, Height, Husband, Boyfriend, Family, Biography, Net Worth
Is Chanel West Coast Pregnant Due Date
What Is The Gcf Of 44J5K4 And 121J2K6
Att Corporate Store Location
Latest Posts
Article information

Author: Virgilio Hermann JD

Last Updated:

Views: 6040

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Virgilio Hermann JD

Birthday: 1997-12-21

Address: 6946 Schoen Cove, Sipesshire, MO 55944

Phone: +3763365785260

Job: Accounting Engineer

Hobby: Web surfing, Rafting, Dowsing, Stand-up comedy, Ghost hunting, Swimming, Amateur radio

Introduction: My name is Virgilio Hermann JD, I am a fine, gifted, beautiful, encouraging, kind, talented, zealous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.