Wat is een marktorder / bestens order? (2024)

Het is belangrijk om het juiste ordertype te kiezen bij beleggen, omdat dit invloed kan hebben op het risico. In dit artikel leggen we uit hoe een van de meest populaire ordertypes bij beleggen werkt, namelijk de marktorder / bestens order.

Wat is een marktorder?

Wanneer je een order gaat plaatsen bij beleggen dan heb je de keuze uit verschillende ordertypes. Hieronder zie je een voorbeeld van de ordertypes bijDEGIRO.

Je ziet de marktorder als tweede staan in de lijst. Bij sommige brokers wordt de marktorder ook wel de bestens order genoemd. Er zit geen verschil tussen de marktorder en een bestens order.

Een marktorder wordt zo snel mogelijk uitgevoerd tegen de huidige marktprijs. Dit betekent dat je niet precies weet welke prijs je betaalt (bij koop) of ontvangt (bij verkoop).

Hoe werkt een marktorder?

Wanneer je een marktorder wil gebruiken dan is het handig dat je weet wat je kan verwachten. Je betaalt de huidige marktprijs, maar hoe werkt dat precies?

Laten we daarom naar een voorbeeld kijken van een marktorder bij het kopen van een aandeel.

Wat is een marktorder / bestens order? (1)

In dit voorbeeld plaats je een marktorder wanneer de prijs van het aandeel €19 is. Het duurt echter even voordat je order wordt uitgevoerd.

Wanneer je order wordt uitgevoerd is de prijs door marktschommelingen gestegen naar €19,50. Je order wordt dan uitgevoerd voor €19,50, wat hoger is dan de marktprijs op het moment dat je de order plaatste.

Wat nog belangrijk is om te benoemen is dat wanneer je een marktorder plaatst terwijl de beurs gesloten is, dat de order dan wordt uitgevoerd wanneer de beurs opent. Het verschil in prijs kan in dat geval nog veel groter zijn.

Voordelen van een marktorder

Een groot voordeel van een marktorder is dat je de zekerheid hebt dat jouw order snel wordt uitgevoerd. In tegenstelling tot andere ordertypes, zoals bijvoorbeeld de limietorder, hoef je dus niet te wachten tot er aan bepaalde criteria wordt voldaan.

Daarnaast is de marktorder wellicht het meest eenvoudige ordertype. Je hoeft namelijk alleen op te geven hoeveel aandelen je wil kopen. Er zijn verder geen instellingen met betrekking tot de prijs nodig. Marktorders zijn daarom makkelijk te gebruiken.

Nadelen van een marktorder

Hoewel een marktorder makkelijk is te gebruiken, zijn er ook nadelen verbonden aan het gebruiken van marktorders.

Het grootste nadeel van een marktorder is dat je niet weet welke prijs je betaalt of ontvangt. De prijs waarvoor de order wordt uitgevoerd kan lager of hoger liggen dan de marktprijs op het moment dat je de order hebt geplaatst. Dit nadeel wordt nog groter wanneer je belegt in markten met een hoge volatiliteit.

Bij een grote spread (verschil tussen bied en laat prijs) kan het met een marktorder voorkomen dat je tegen de laat prijs (hoog) koopt en tegen de bied prijs (laag) verkoopt. Het spreadrisico is dus relatief groot.

Ten slotte wordt een marktorder meestal direct uitgevoerd, maar er is geen 100% garantie voor uitvoering. Voor het uitvoeren van de marktorder moet er namelijk wel handel zijn. Bij een lage liquiditeit kan het voorkomen dat zelfs een marktorder niet direct wordt uitgevoerd.

Limietorder vs marktorder

Je weet nu wat een marktorder is. Toch kan het lastig zijn om te bepalen welk soort order je moet kiezen.Een vraag die veel wordt gesteld is wat hetverschil is tussen een limietorder en een marktorder.We zullen deze vraag kort beantwoorden.

Zoals de naam al zegt werkt een limietorder met een limiet. Wanneer je een aandeel wil kopen of verkopen dan geef je een minimale of maximale prijs op waarvoor je het aandeel wil kopen.

Je limietorder wordt alleen uitgevoerd wanneer er aan de criteria wordt voldaan. Dit betekent dus ook dat het niet zeker is dat je order ooit wordt uitgevoerd. Met een limietorder heb je dus meer controle over de prijs dan bij een marktorder, maar je hebt geen zekerheid voor uitvoering.

Het grootste verschil tussen een limietorder en een marktorder is dat je bij een limietorder de minimale of maximale prijs weet en bij een marktorder is dit niet bekend.

Conclusie

Met een marktorder wordt je order meestal meteen uitgevoerd tegen de marktprijs. Hoewel het vrij zeker is dat de order wordt uitgevoerd, is de prijs onzeker. De marktprijs kan namelijk veranderen tussen het moment dat je de order plaatst en dat de order wordt uitgevoerd. Marktorders zijn dus risicovol, vooral wanneer de volatiliteit hoog is.

Wellicht vind je ons artikel over het verschil tussen een dagorder en een doorlopende order ook interessant.

Wat is een marktorder / bestens order? (2024)
Top Articles
Korex Bicycle Shop on BikeShopNow.Org
Zero-Volatility Spread (Z-Spread) Formula and Calculation
Funny Roblox Id Codes 2023
Golden Abyss - Chapter 5 - Lunar_Angel
Www.paystubportal.com/7-11 Login
Joi Databas
DPhil Research - List of thesis titles
Shs Games 1V1 Lol
Evil Dead Rise Showtimes Near Massena Movieplex
Steamy Afternoon With Handsome Fernando
fltimes.com | Finger Lakes Times
Detroit Lions 50 50
18443168434
Newgate Honda
Zürich Stadion Letzigrund detailed interactive seating plan with seat & row numbers | Sitzplan Saalplan with Sitzplatz & Reihen Nummerierung
Grace Caroline Deepfake
978-0137606801
Nwi Arrests Lake County
Justified Official Series Trailer
London Ups Store
Committees Of Correspondence | Encyclopedia.com
Pizza Hut In Dinuba
Jinx Chapter 24: Release Date, Spoilers & Where To Read - OtakuKart
How Much You Should Be Tipping For Beauty Services - American Beauty Institute
Free Online Games on CrazyGames | Play Now!
Mccain Agportal
Amih Stocktwits
Fort Mccoy Fire Map
Uta Kinesiology Advising
Kcwi Tv Schedule
What Time Does Walmart Auto Center Open
Nesb Routing Number
Olivia Maeday
Random Bibleizer
10 Best Places to Go and Things to Know for a Trip to the Hickory M...
Receptionist Position Near Me
Black Lion Backpack And Glider Voucher
Gopher Carts Pensacola Beach
Duke University Transcript Request
Lincoln Financial Field, section 110, row 4, home of Philadelphia Eagles, Temple Owls, page 1
Jambus - Definition, Beispiele, Merkmale, Wirkung
Ark Unlock All Skins Command
Craigslist Red Wing Mn
Jail View Sumter
Birmingham City Schools Clever Login
Thotsbook Com
Funkin' on the Heights
Caesars Rewards Loyalty Program Review [Previously Total Rewards]
Vci Classified Paducah
Www Pig11 Net
Ty Glass Sentenced
Latest Posts
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated:

Views: 6044

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.